Hoe u schade aan uw pc of laptop kunt voorkomen

Wist u dat grotendeels uitval van hard of software voorkomen kan worden? Hier leest u enkele tips om te voorkomen dat uw computer snel de geest geeft en hoe u in de toekomst ook maatregelen kunt nemen om dit te voorkomen. Hiermee spaart u namelijk kosten uit wanneer hardware of software het niet langer meer doet.


Zodra u een computer van nieuw af aan gebruikt is alles meestal op voorhand geinstalleerd waaronder het besturingssysteem, de drivers om uw hardware te kunnen gebruiken, basis software en een antivirus. Bij nieuwe PC's wordt dit standaard al gedaan waarop u mogelijk kunt ingaan op de aanbieding van de antivirus die u voor een beperkte duur gebruiken kunt. Opzich is er weinig mis mee met zo'n configuratie, maar vraagt u zich eens af van hoeveel van deze software u daadwerkelijk nu echt gebruikt. Uiteindelijk neemt het ruimte in beslag en naarmate u nieuwe software installeert, uw schijf ook 'verstrooid' raakt wat een langzame PC of notebook kan verklaren. Wij installeren bij mensen de pc's op zo'n manier dat deze standaard snel zijn en ook zo zullen blijven naarmate de tijd verstrekt omdat alles op voorhand al optimaal wordt ingesteld. Dit kan natuurlijk ook bij u thuis. Een oplossing voor een traag wordende computer is natuurlijk defragmentatie, maar dit lost vele problemen niet op omdat men niet vanuit Veilige modus windows, deze uitvoert. De reden hiervoor is vrij eenvoudig; wanneer een computer op normale stand volledig opgestart is draait het ook alle programma's en services. Deze kunnen omdat ze meedraaien, niet in programma van defragmentatie worden verplaatst waarmee dit programma mits op de juiste manier, niet effectief genoeg is. Daarnaast zijn er vele gratis programma's die wij bij bezoek voor u installeren zoat u snel alles met 1 klik op de knop op een veilige manier kunt opruimen. Het voordeel van dit opruimen is is dat uw harde schijf op deze manier geordend heeft. Zie een harde schijf als een grote boekenkast, elke keer als u iets nodig heeft trekt u daar een boek uit weg, maar legt u deze ook weer op exact dezelfde plek terug? Door middel van defragmentatie kunt u de chaos op uw harde schijf voorkomen.

Vele programma's zullen met regelmaat vragen om updates. Dat is opzich handig, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Voor elke update worden er tijdelijke bestanden geplaatst op uw harde schijf en vaak na installatie niet meer verwijderd. Dit kost onnodige ruimte en kan geautomatiseerd worden dat wanneer u uw computer aan of uitzet, deze automatisch worden opgeruimd. Als u uw computer uitsluitend voor boekhoud, bedrijfstechnische taken gebruikt, dan is het wijselijk dat u uitsluitend de computer op deze manier inricht en niet anders. Het maken van backups is tevens noodzakelijk; een harde schijf heeft technisch een levensduur van gemiddeld 3 tot 5 jaar. Omdat het om mechanische (precisie) onderdelen gaat zal de levensduur ook nooit lang zijn. Dat een harde schijf eruit kan vliegen is heel goed mogelijk - het herstellen van gegevens kan wel maar dat hangt af van de type schade. Gebruik een harde schijf dan ook niet te intensief. Hiermee bedoelen we dat bijv met het downloaden de schijf constant bezig is met lezen en schrijven. Wanneer een schijf echt uitvoerig 24 uur per dag hier voor wordt gebruikt, kunt u er vanuit gaan dat dit niet bevordelijk is voor de levensduur. Een normale consumenten hardeschijf is berekend op gebruik van gemiddeld 8 uur per dag. Op deze manier halen ze de ruime 5 jaar ook. Vooral bij notebook harde schijven is intensief gebruik desastreus en is het fenomeen 'tikkende harde schijf' een veel besproken onderwerp via ons contact formulier. Gelukkig kunnen wij een vakkundige oplossing bieden voor uw probleem.

Voor een 'ideaale' pc raden wij u aan altijd schoon te beginnen en te kiezen voor wat bij u past. Wist u dat er veel meer software (Gratis) is die de functies van Office of email vervangen en zelfs op een veel fijnere en vertrouwde manier? Wij kunnen voor u on the spot een selectie maken uit verschillende software waarmee u snel kunt werken ook op oudere PC's of notebooks. Dankzij vele hardware onderdelen in huis kunnen wij zelfs voor een lage prijs uw PC of notebook 'upgraden' zodat deze voorlopig weer meekunt.

Ook draadloze netwerk apparatuur is niet bestemd voor intensief gebruik. Denkt u aan de draadloze verbinding die er constant uitklapt, het onderbreken van downloads of overige instabiele netwerken die niet doen wat ze moeten doen. Bespaar vooral met draadloos internet niet op apparatuur. Ook al klinkt een tientje voor een USB draadloze stick aannemelijk, ze zijn niet voor niets zo goedkoop geprijsd. Indien u een strakke en optimale thuis netwerkverbinding op maat zoekt kunnen wij u altijd een passend voorstel doen. Met goede en betrouwbare netwerk apparatuur kunt u jaren genieten van draadloos internet bij u thuis of op de zaak zonder dat u last heeft van storingen - het verwerken van een netwerk printer is bij ons mogelijk; zo kunt u overal waar u zich in huis bevind printen via uw eigen thuiswerk. Beveiliging van uw draadloze netwerk is tevens mogelijk, met de meest sterkste encryptie die bijna niet te kraken valt.

Wij hebben ervaring met het herstellen en opsporen van PC gerelateerde problemen. Wij kunnen dit bij u thuis on the 'spot' voor u corrigeren. Indien het niet mogelijk is zoals defect van hardware of een proces dat ingrijpende middelen nodig heeft waaronder software, kunnen wij altijd een vervolgafspraak maken, de apparatuur meenemen en op bedrijfslocatie voor u repareren tegen een scherpe prijs. Indien u computers of hardware heeft waar u vanaf heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Deze hardware kan namelijk altijd hergebruikt worden. Zie ook inzamelen oude computers.

Voor het snel schoonmaken van bestanden op uw computer raden wij Ccleaner aan, voor defragmenteren van uw PC met een alternatief (Gratis) programma Defraggler.